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Memorandum 

To:       CalRecycle 

 

From:  The Flanigan Firm on behalf of its client, ISRI 

            Timothy Flanigan, Esq. (916-443-0381) 

 timflanigan@flaniganfirm.net  

 

Date:   September 12, 2016 

Re:      Comments on AB 901 Proposed Reporting Regulations for Disposal, 

           Diversion & Enforcement 
________________________________________________________________ 

 

We are writing on behalf of our Client, the West Coast Chapter of the Institute of Scrap 

Recycling Industries (ISRI). ISRI poses the following questions regarding the AB 901 

Regulation Development Draft of Reporting Regulations for Disposal, Diversion & Enforcement 

for Public Release 6/24/2016: 

1. Section x.2 Definitions, subsection (20) reads as follows: “‘Generator’ means a site that 

is responsible for the initial creation of the mixed solid waste or mixed recyclables and 

compost material.” 

Question: Is a site considered a generator where it source separates its recyclables for 

sale to a private party, or where the recyclable in question is a valuable metal commodity 

that has never been mingled with any other recyclable, metal or otherwise, and is never 

intended to enter the waste stream? For example, expensive precious metal turnings, such 

as those which result from the crafting of airplane parts, would be collected and kept 

segregated for the purpose of sale as a valuable commodity to a metal recycler. 

Question: The definition of “generator” set forth in the proposed regulation neither 

appears in the “Definitions” section of the Integrated Waste Management Act of 1989 

(the Act) (See Public Resources Code, section 40000, et seq.) nor in the final text of AB 

901. What, then, is the statutory authority being used to create the definition?   

We pose a similar question regarding the definition of “recycling facility” presented in 

the same proposed regulation at subsection (33) which neither appears in the 

“Definitions” section of the the Act nor in the final text of AB 901.  

2. Section x.2 Definitions, subsection (32) reads, in pertinent part, as follows: “‘Recycle’ or 

‘recycling’ has the same meaning as defined in section 40180 of the Public Resources 

Code.”   

Question: The statutory definition set forth in section 40180 referenced above reads, in 

pertinent part, as follows: “‘Recycle’ or ‘recycling’ means the process of collecting, 

sorting, cleansing, treating, and reconstituting materials that would otherwise become 

solid waste . . .” (Emphasis added.) Conversely, the language of the definition logically 
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acknowledges, on its face, that there are such materials that would not otherwise become 

sold waste. We have cited such an example in our first question under paragraph 1, 

hereinabove. If this is not the Department’s understanding, please explain why? 

This subject is vital for the scrap recycling industry in that it addresses the question of 

when a recyclable material becomes a waste for the purposes of the Act, and, of course, 

the sections being addressed through the proposed regulation (i.e., sections 41821.5 

through 41821.8) are part and parcel of the Act.  

The seminal California Supreme Court Case on the subject is Waste Management of the 

Desert, Inc. v. Palme Springs Recycling Center, Inc. (1994) 7 Cal 4th 478. It is still the 

controlling case on the subject. The section entitled “Notes of Decisions” in Deering’s 

California Public Resources Code, annotated, (pages 268-269) explains the court’s 

holding relating to section 40180, the definition of “recycle” or recycling,” as follows:  

The right of an owner to sell property for value applies to recyclable materials, 

and this right is not affected by the definitions of “solid waste handling” and 

“recycling” in the Integrated Waste Management Act of 1989 [cite]. Since the 

definition of “solid waste handling” includes the processing of solid waste [cite] 

and the definition of “processing” includes the recycling of solid waste [cite], 

solid waste handling includes recycling of solid waste. If however, the owner does 

not discard his or her property, it does not become waste in the first instance. 

Thus, even if the property might be viewed as feasibly recyclable material, it is 

not necessarily a recyclable waste. The reference in the definition of “recycling” 

[cite] to “materials” that would otherwise become solid waste is merely an 

acknowledgement of the reality that materials are capable of being recycled, but 

the provisions that define “solid waste handling” refer only to “recycling of solid 

waste,” not the recycling of solid materials.” (Emphasis added.) 

Question: In light of the above question and comments, the following question must be 

asked: For purposes of the proposed regulations, is it the department’s intention to 

consider all recyclables, including those separated at their source by a generator and sold 

for value to a private recycler, as being required to be reported? If so, for what purpose 

and under what statutory authority?  

This is not a final commentary on the proposed regulations by ISRI. We retain the right 

to comment further on any other sections of the proposed regulations as other drafts of the 

proposed regulations appear.  

Thank you for your consideration. We look forward to your response to our questions.   


