Response to Comments

Waiver of Permit Terms and Conditions During Temporary Emergencies

Comments received are listed in this document.  Comments are identified as follows:

· By Letter (A, B, C, etc.) for each commenter, and

· By number (1, 2, 3, etc.) for each successive comment

Example:  Comment B2 is the second comment submitted by commenter B

45-Day Comment Period

August 23, 2002 - October 7, 2002

Comment:
B1

PEP should only be used for emergencies

Response:

Section 17211(b), authorizes a waiver only during a temporary emergency.  Section 17211.1 defines “Temporary Emergency”, as an unforeseeable circumstance.   This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes. 

Comment:
E1, F1, F3, H Larson 2
Section 17211.1, found on page 1 of Attachment 1, has had clarifying language added to specify that the stipulated agreement is subject to appeal through the appeal process set out in Division 30, Public Resources Code, Parts 4, 5 and 6. 

Response:

The Board determined that the inclusion of Part 5 in the regulation provided clarification that Parts 4, 5 and 6 all contain aspects of the appeal process.  This change was determined to be insignificant.  

Comment:
E2, F2, H Fuji 1, H Larson 1

Last sentence in Section 17211.1 Definitions, subsection (a), be removed prior to Board adoption.  This sentence appears to mean that a stipulated agreement is an “order of an enforcement agency”, subject to appeal.  

Response:
At the December 10, 2002 Board Meeting, industry requested further clarification of a “stipulated agreement”, which is identified as an enforceable action not an enforcement action.  Therefore, the Board determined that a “stipulated agreement” is an action taken under enforcement authority but is not the result of a violation on the part of the operator.

Comment:
B3

The length of the permit violation begins the day the operator violated the permit, not the date of concurrence by the Local Governing Board, the LEA, the Executive Director or the CIWMB.

Response:

Section 17211.4(b) specifies that a stipulated agreement may be issued within 10 working days of receipt of the operator’s request.  There is no permit violation that exists when utilizing this regulation package.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
B4

Place a specific limit on the amount of time the permit can be exceeded, with penalties automatically imposed if the specific limit is exceeded.

Response:

Section 17211.2 allows the LEA to grant extensions as allowed in 17211.6.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
B5

The existing PEP should remain in effect until such time as the Board adopts a revised PEP procedure in regulations.

Response:

The existing PEP remained in effect.

Comment:
C1

Although Board staff represented that PRC § 45011 is the only enabling statutory authority that would “allow operators to work outside the terms and conditions of their solid waste facilities permit”, we believe that PRC § 44004 provides additional enabling statutory authority with wide latitude and flexibility for LEAs to make a determination…

Response:

Board members believe that PRC § 45011 is sufficient statutory authority.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
D1

Regulation doesn’t go far enough to handle actual local emergency situations

Response:
This type of situation could be handled under the regulations that exist for granting waivers during declared emergencies (Title 14, CCR, Division 7, Chapter 1, Article 1).  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
D2

Stipulated agreement (SA) process would probably be too cumbersome and time consuming to respond to an emergency

Response:
This type of situation could be handled under the regulations that exist for granting waivers during declared emergencies (Title 14, CCR, Division 7, Chapter 1, Article 1).  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
D3

Health officer should respond to emergency situations at the local level according to Section 10140 of the CA Health & Safety Code

Response:
This type of situation could be handled under the regulations that exist for granting waivers during declared emergencies (Title 14, CCR, Division 7, Chapter 1, Article 1).  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
D4
Section 17211.3(b)(6) requires the operator to comply with CEQA and other applicable land use entitlements, which would prevent the [Placer Co.] LEA from granting a SA to increase the tonnage or extend the hours of operation, even under emergency situations.

Response:
All stipulated agreements must include the parts listed in 17211.3(b).  Therefore, evidence of CEQA compliance must be made.  If necessary, this type of situation could be handled under the regulations that exist for granting waivers during declared emergencies (Title 14, CCR, Division 7, Chapter 1, Article 1).  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.
Comment:
D5
Section 17211.4(a)(2) requires that the facility be in compliance with state minimum standards and permit conditions, which would prevent the LEA from granting a SA if the facility has a long-term gas violation and have demonstrated good faith in correcting the problem.

Response:
All stipulated agreements must include the parts listed in 17211.4(a).  Therefore, evidence of long-term gas violation compliance must be made.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.  

Comment:
D6
In Section 17211.4(b), 10 days is too long in an emergency for an LEA to approve/deny an application for a SA.  Suggest that 2 working days is sufficient for evaluation.

Response:
This issue was discussed at workshops and was changed from 5 to 10 working days.  Staff has not proposed any changes.  The LEA has the ability to verbally ok at request and then follow up with the written stipulated agreement within 10 days.

Comment:
D7
Section 17211.6 requires the operator to submit a written report to the LEA 10 days prior to SA termination date.  Suggest that the requirement only be for extension requests; otherwise the report should be submitted 30 days after termination of the SA.

Response:
The Board members want the operator to be accountable and submit a written report regarding the outcome of the issue resulting in the stipulated agreement issuance.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.
Comment:
D8, G1

Section 17211.7(e) requires LEA to present an oral report to the Board if an extension is requested.  Suggest that the LEA not be required to appear at the Board meeting since a written report is already required.

Response:
The Board members want the LEA to be accountable and orally report to the Board.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
G2

Section 17211.7(f) Request for 24-hour notice in daily newspaper and Board’s web page should be deleted.

Response:
The requirement is to request a notice be placed in the newspaper.  The Board feels this timing is adequate to provide public notice.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.

Comment:
D9

Section 17211.9(a) requires Board concurrence of SA.  Suggest that this should not be required since authority to grant any waiver to permit terms and conditions should be delegated to the LEA and local officials.

Response:
The section allows for the Board’s Executive Director to amend a stipulated agreement only if a health, safety, or environmental issue would exist.  It does not require the Board to concur with the stipulated agreement.  This issue was discussed during the workshops with stakeholders, and staff has not proposed any changes.
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