Phase II - Regulations On Long-term Postclosure Maintenance, Corrective Action and Financial Assurances

Public Comments/Responses
Third Comment Period, November 10 – 25, 2009

	Section
	Comment #
	Comment
	Response

	General
	3A1, 3B1, 3H1, 3I1, 3K1, 3L1,
3M1, 3N1, 3O1, 3P1
	The proposed regulations have a detrimental and disparate impact on cash financial assurance demonstrations such as trust funds.
	The proposed regulations clarify the regulatory intent of providing “financial assurances to the State.”  All the financial assurance demonstrations allowed under the regulations are intended to provide an assurance to the State that if an operator fails to perform as required, CalRecycle can access the value of the financial mechanism and ensure that postclosure maintenance is performed.  The trust fund demonstration only provides assurance if it remains fully funded to the required value.  All operators are expected to perform the required activities on an ongoing basis; however, some operators have interpreted the trust fund as a separate, distinct amount of cash set aside with the sole purpose of its use being for the operator to access and expend it for the costs of postclosure maintenance for their site - an interpretation that if adhered to by CalRecycle results in limited financial assurance to the State because the cash would be used up by the operator.  The proposed regulations clarify that this interpretation does not comport with the regulatory intent and that the primary purpose of financial assurance is to benefit the state if the operator defaults.  To do so, the trust fund must remain fully funded to the required value.

	General
	3B2
	We request that clarification of two specific issues be included in the FSOR and that the FSOR be available to stakeholders prior to CalRecycle’s adoption of the proposed regulations.
	See responses to comment #s 3B3 and 3B4 for clarification of the two specific issues.  Staff has l expanded on these responses in the FSOR as appropriate.  Since CalRecycle staff prepares the FSOR after CalRecycle adopts the regulations, it is not possible for the actual FSOR language to be available to stakeholders prior to adoption of the regulations.  However, the basis for the FSOR language is drawn, in part, from the record of the CalRecycle’s public meetings.

	General 
	3G10
	Because the regulations require a rolling financial assurance of 15 to 30 years and require a new owner to provide financial assurances prior to site transfer, a pooled fund is unnecessary.
	These regulations do not contain a pooled fund.

	General
	3G11
	A pooled fund in unnecessary because the risks have been overstated and under-evaluated.
	These regulations do not contain a pooled fund.

	General
	3G12
	A pooled fund for publicly-owned sites is unnecessary because public agencies are ultimately responsible and a pooled fund would result in additional and unnecessary financial burden.
	These regulations do not contain a pooled fund.

	General
	3G13
	We have not received responses to our previous comments on the proposed regulations and have noted that all but one of our comments have been incorporated into the proposed regulations.
	It is not CalRecycle’s practice to respond to every comment made during the rulemaking development period prior to the time that the FSOR is prepared.  As required by Government Code section 11346.9, CalRecycle has included in the FSOR a summary of each comment received together with an explanation of how CalRecycle changed the proposed regulation to accommodate the comment or a reason for not making the change.   

	21200(c)(1)
	3F1, 3J1
	Need clarification whether the EA sends a copy of the changed SWFP to the new owner or the prior owner.
	By construction of the section, the changed SWFP can only be sent to the new owner because the title would have already been changed.  Only the new owner would be subject to the revised SWFP.  No amendment is included in the final rule.

	21820(a)(2)
	3B3
	Clearly state in the FSOR that closure costs do not include operating costs. 
	CalRecycle hasl stated in the FSOR that closure costs do not include operating costs, subject to the following additional clarification.  The regulation was previously revised to indicate that activities “required for closure” have to be included in the cost estimate.  The regulation requires the closure cost estimate to include those monitoring and control systems that are required for closure, not simply those that are remaining to be completed at the time of closure.  The requirement takes into account premature closure, when an activity is required for closure, but has not yet been completed at the time of the premature closure.  Therefore, although some closure-related activities are contemplated to occur while a landfill is still operating, if they may not occur due to premature closure but are required for closure, the cost for these items needs to be included in the closure cost estimate.

	21865
	3E1, 3G1
	We appreciate the change that an operator may submit a statement that no plan amendments are necessary in lieu of submitting updated plans.
	Comment noted

	21865(a)(1)
	3G2
	If a current cost estimate has been submitted in the last 5 years and no changes have occurred then the operator should not have to submit updated plans or an updated estimate.
	The regulations require amendments “as necessary” to the closure and postclosure maintenance plans.  If no amendment is necessary, submittal of updated plans would not be necessary.  To make this even clearer, this section was changed to state:  “If there have been no changes requiring an amendment….a statement certified by a registered civil engineer or certified engineering geologist that there have been no changes may be submitted in lieu of submitting plans. “    For the past 20 years CalRecycle staff found that there have been significant changes in costs in less than five year periods.  Therefore, in a previous rulemaking the cost estimate portions of the regulations were revised to require more detailed estimates and updates. So, in most cases amendments to the cost estimates will be necessary to reflect current costs.    Also, a recalculation of the expected closure date will most likely be needed.      

	21865(a)(1) and (2)
	3F2, 3J2
	Since certification of closure applies to construction of the final cover, not postclosure maintenance plans or their amendment, we ask for clarification of the intent of this subsection.
	The reference to the certification of closure date is to establish a schedule for submittal of updated plans for those landfills that do not have permits.
Please note that there was a printing error in this version of the draft regulations; an underline instead of a strikeout was used for the first word in the section, “Preliminary.”  As stated in the previous two versions, the requirement for periodic updated closure and postclosure maintenance plans apply to both active and closed landfills.  CalRecycle did not direct any change in this requirement as part of this comment period.

	22100(c)(1)
	3E2
	The definition of corrective action should exclude corrections completed without formal corrective action.
	The definition of corrective action correctly includes all corrective actions whether or not a formal enforcement action has been issued by a regulatory agency.  The issuance or lack of issuance of an enforcement order has no bearing on whether the remediation is considered a corrective action.  No amendment is included in the final rule.

	22101(b)(1)
	3F3, 3J3
	This section should not apply to closed landfills because they do not fall under the plan review/revision requirement once they have been certified closed.
	The requirements to submit  a non-water release corrective action cost estimate and to amend the postclosure maintenance plan (and closure plan, if necessary) apply to closed landfills.
Please note that there was a printing error in this version of the draft regulations in section 21865; an underline instead of a strikeout was used for the first word in the section, “Preliminary.”  As stated in the previous two versions, the requirement for periodic updated closure and postclosure maintenance plans apply to both active and closed landfills.  CalRecycle did not direct any change in this requirement as part of this comment period.

	22101(b)(1)
	3F4, 3J4
	Why are replacement costs required for the approved, certified completed cover?
	As drafted, the regulations specify two (2) options for non-water release corrective action cost estimates.  The default option is to provide an estimate for complete final cover replacement.  The final cover replacement is used as a surrogate to provide a simple, straight-forward method to estimate the cost of an extensive corrective action.  The second option is to provide a site-specific corrective action plan, which must include non-water release cost estimates.

	22101(b)(1)
	3F5, 3J5
	Oppose requirement for active landfills to include both costs for final cover construction as part of the closure plan and final cover replacement as part of the corrective action plan.
	As drafted, the regulations specify two (2) options for non-water release corrective action cost estimates.  The default option is to provide an estimate for complete final cover replacement.  The final cover replacement is used as a surrogate to provide a simple, straight-forward method to estimate the cost of an extensive corrective action.  The second option is to provide a site-specific corrective action plan, which must include non-water release cost estimates.  

	22101(b)(1)(A)
	3E3
	The proposed regulations should allow for site specific final cover replacement (replacement of part of the cover) rather than full replacement.
	As drafted, the regulations specify two (2) options for non-water release corrective action cost estimates.  The default option is to provide an estimate for complete final cover replacement.  The final cover replacement is used as a surrogate to provide a simple, straight-forward method to estimate the cost of an extensive corrective action.  In lieu of the first option, an operator may prepare a site-specific corrective action plan.  The site-specific plan may propose partial final cover replacement as a component of the probable corrective action for a causal event.  Moreover, the site-specific plan must include an evaluation of the long-term performance of the final cover system.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)
	3E5
	The proposed regulations would significantly restrict agencies from hiring qualified individuals due to their affiliation with another entity that is working with the landfill.
	The third party affiliation only applies to a particular landfill and not to the operator as a whole.  Therefore, Consultant A who designed Landfill 1 could prepare the corrective action plan for Landfill 2 which was designed by Consultant B and vice versa.  Since only one consultant firm would be restricted per landfill, there should be a sufficient number of consultants available.  Accordingly, third party preparation of the corrective action plan is appropriate for the reasons stated in the response to 3D1.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(C)
	3D1, 3E6, 3F6, 3G3
	Object to the prohibition on registered engineers (and certified engineering geologists) preparing corrective action plans at the same sites where they previously have prepared landfill design plans because it would result in unreasonable increase in costs.
	Third party preparation of the corrective action plan is appropriate because there is an enhanced risk of a conflict of interest in this situation; a non-third party preparer could be less inclined to include potential corrective actions that could be the result of deficiencies in the original design.  Therefore, it’s appropriate to have an independent analysis of how an existing design will withstand the impacts of a causal event (i.e., what corrective action may be necessary).  There is an enhanced risk of a conflict of interest in this situation.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(C)
	3D2, 3F7
	Object to the prohibition on registered engineers (and certified engineering geologists) preparing corrective action plans at the same sites where they previously have prepared landfill design plans because it could establish a precedent that could provide a basis for similar restrictions.
	Third party preparation of the corrective action plan is appropriate because there is an enhanced risk of a conflict of interest in this situation; a non-third party preparer could be less inclined to include potential corrective actions that could be the result of deficiencies in the original design.  Therefore, it’s appropriate to have an independent analysis of how an existing design will withstand the impacts of a causal event (i.e., what corrective action may be necessary).  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(C)
	3D3, 3E4, 3F8, 3G5
	Object to the prohibition on registered engineers (and certified engineering geologists) preparing corrective action plans at the same sites where they previously have prepared landfill design plans because it is unnecessary because professional engineers are required to comply with code of professional conduct and other licensing provisions.
	Existing regulatory conflict of interest provisions appear to be limited and so do not provide the necessary protection to the State.  Furthermore, an independent third party review provides a fresh look at the design.  The current design professional may not observe errors or omissions that may have occurred in the design because the current design professional would likely assume that all design processes were correct and did not need review.  Accordingly, third party preparation of the corrective action plan is appropriate.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(B-C)
	3G4
	Third-party preparation of corrective action plan is not necessary because the regulatory agency staff has the ability to determine the validity, relevance, and accuracy of corrective action plans regardless of the nature of the relationship of the operator and the plan preparer.
	While regulatory agency staff will review the corrective action plan, third party preparation of the corrective action plan is appropriate because there is an enhanced risk of a conflict of interest in this situation; a non-third party preparer could be less inclined to include potential corrective actions that could be the result of deficiencies in the original design.  Therefore, it’s appropriate to have an independent analysis of how an existing design will withstand the impacts of a causal event (i.e., what corrective action may be necessary). No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(B-C)
	3G6
	The requirement for third-party preparation of the corrective action plan would present compliance challenges because operators with multiple landfills have affiliations with most consultants in their area.
	The third party affiliation only applies to a particular landfill and not to the operator as whole.  Therefore, Consultant A who designed Landfill 1 could prepare the corrective action plan for Landfill 2 which was designed by Consultant B and vice versa.  Since only one consultant firm would be restricted per landfill, there should be a sufficient number of consultants available.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(B-C)
	3G7
	Third-party preparation of the corrective action plan would present compliance challenges because public operators may have difficulty canceling consultant agreements that have been competitively bid.
	Since site-specific corrective action plans have not yet been required and will not be due for approximately 1.5 to 6.5 years, there is significant time for public operators to either amend the contracts or bid new contracts if necessary.  Third party preparation of the corrective action plan is necessary.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(1)(B-C)
	3G8
	Third-party preparation of the corrective action plan would present compliance challenges because it may exclude qualified consultants to participate in future competitive bidding processes.
	The third party affiliation only applies to a particular landfill and not to the operator as whole.  Therefore, Consultant A who designed Landfill 1 could prepare the corrective action plan for Landfill 2 which was designed by Consultant B and vice versa.  Since only one consultant firm would be restricted per landfill, there should be sufficient number of consultants available.  No amendment is included in the final rule.

	22102(c)(2)
	3G9
	The correct cross-reference should be to ¶¶(c)(1)(B) and (C)
	Agreed. Typographical error was corrected.

	22211(a)(2)
	3B4
	The FSOR should clarify the time limit for CalRecycle to evaluate and render a decision on a landfill operator’s request to step down in their financial assurance level; the 120 day time limit used in § 21860(e) for the review of plans should be used. 
	Step-down requests are expected to be complex documents containing significant amounts of data requiring detailed review.  Approval of a request indicates that a site has fulfilled all necessary requirements for step-down.  Since this is a major occurrence, a full, complete, and careful review of the request is prudent and necessary.  Moreover, since approval of a step-down submitted by the operator significantly reduces the level of postclosure maintenance financial assurance, it would not be prudent to deem the reduction approved, as allowed for in § 21860(e), without CalRecycle  providing a clear approval of the step-down request.  Also, should CalRecycle not provide a determination within a reasonable time period, the operator may avail itself of CalRecycle’s internal appeal process.   

	22211(a)(2)(C)2
	3C1
	The requirements specified for the “proactive monitoring program” should be expanded to include maintenance of landscaping and vegetation in accordance with a CalRecycle -approved postclosure plan.
	The requirement for proactive monitoring applies to monitoring, not maintenance, over and above the minimum regulatory requirements.  Existing regulations already require the maintenance of landscaping and vegetation.  If the landscaping is not properly maintained, an enforcement action may be taken.  If an enforcement action is active, a step-down may not occur.  No amendment is included in the final rule.
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